Driedaags festival rond jarige Haagse componist

Eerste editie Festival Blazen aan het Spui eert Johan de Meij

 

Van 7 t/m 9 december vindt in Den Haag het eerste Festival Blazen aan het Spui plaats. Dit festival staat in het teken van de nationaal en internationaal bekendste en meest invloedrijke blaasmuziekcomponist van Nederland: Johan de Meij. Ter ere van zijn 65e verjaardag organiseert Blazen aan het Spui een driedaags festival waarin hij, zijn muziek en die van zijn inspiratiebronnen centraal staan. Publiek en muzikanten kunnen zich onderdompelen in workshops, een symposium, interviews en presentaties. Ook zijn er concerten van o.a. Ensemble Klang, Blazerscollectief West, de kersverse Nederlands Kampioen Provinciale Brassband Groningen en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ onder leiding van Johan de Meij zelf.

 

Johan de Meij (Voorburg, 23 november 1953) wordt ook wel de Johan Cruyff van de blaasmuziek genoemd. Een Haagse jongen die het schopte tot internationaal veelgevraagd dirigent en wereldwijd geliefd componist. Van oorsprong trombonist (o.a. in ensemble De Volharding) groeide hij als componist en uitgever uit tot verbindende factor in de internationale blaasmuziekwereld. Iedere orkestblazer in Nederland, zowel de amateur als de professional, heeft ooit weleens iets van hem gespeeld. De veelzijdige De Meij wist als geen ander met zijn composities de blaasmuziek van het ‘hoempapa’-stempel te bevrijden en voor een groot publiek toegankelijk te maken. Hij schreef symfonieën (zowel voor blaas- als voor symfonische orkesten), arrangeerde klassieke werken, maakte musicalbewerkingen en componeerde solostukken voor een keur aan beroemde solisten. Wereldwijd is Johan de Meij één van Nederlands meest uitgevoerde componisten. In 2016 ontving hij daarvoor de Buma Classical Award en in 2018 bereikte zijn Eerste symfonie een notering in de Hart en Ziel Lijst van Radio 4. Johan de Meij woont sinds een aantal jaren in New York en komt speciaal ter ere van dit festival naar Nederland.

 

Festivalprogramma

Het diverse programma van Festival Blazen aan het Spui toont de veelzijdigheid van de componist Johan de Meij. Symfonische, eigentijdse en blaasmuziek, die op het eerste gezicht wellicht weinig raakvlakken lijken te hebben, komen in dit festival samen.

 

Symposium

Het festival trapt af op vrijdag 7 december met een symposium voor dirigenten, componisten en overige belangstellenden. Johan de Meij praat een ieder bij over de laatste ontwikkelingen in de internationale blaasmuziekwereld, samen met Alex Schillings, hoofdvakdocent directie, van het Koninklijk Conservatorium. Componist, publicist, musicoloog Anthony Fiumara is de moderator van een Q&A sessie met de Meij over zowel de artistieke als meer aardse aspecten van het componistendom.

 

Concerten

Op zaterdag 8 december om 12.30 uur verzorgen 120 Haagse amateurmusici de aftrap van het concertprogramma in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag. Na de officiële opening door Wethouder van Asten geniet het publiek van een twee uur durend gratis toegankelijk concert. Op het programma staan composities van Johan de Meij, gespeeld door het voor deze gelegenheid samengestelde Scratchorkest, deelnemers van de workshop Ode aan de Volharding en het Trombone Ensemble Koninklijk Conservatorium. Blazers van The Residents (het educatieve Leerorkestenproject van het Residentie Orkest en het Koorenhuis) maken deel uit van het Scratchorkest en ervaren voor het eerst hoe het is om in zo’n groot orkest te spelen.   

 

Het programma vervolgt in de Nieuwe Kerk om half drie met het concert ‘M is for De Meij and more’ door Ensemble Klang & Blazerscollectief West en het Festivalorkest. Ensemble Klang & Blazerscollectief West bijten het spits af met Prelude, Fugue and Riffs van de Amerikaanse componist Leonard Bernstein. Ze vervolgen met ‘M is for Man, Music, Mozart’ van Louis Andriessen, een stuk dat hij destijds componeerde voor orkest De Volharding waarvan Johan de Meij jarenlang deel uitmaakte. Het Festivalorkest, dat speciaal voor dit festival is samengesteld, onder leiding van de jonge dirigent Jos Zegers speelt van Johan de Meij het eerste deel van de Tweede symfonie ‘The Big Apple’ en ‘Casanova’ voor cello en harmonieorkest. Cellist Johan van Iersel van het Koninklijk Concertgebouworkest neemt de solopartij voor zijn rekening.

 

Hoogtepunt van het festival vormt het feestelijke avondconcert op zaterdagavond in het Atrium van het Stadhuis. The master himself dirigeert dan zijn wereldberoemde, indrukwekkende Eerste symfonie 'The Lord of the Rings' met de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Dit paradepaardje onder de militaire orkesten heeft Haagse roots: de Koninklijke Militaire Kapel werd in 1829 in Den Haag opgericht en vormde een belangrijk onderdeel van het Haagse muziekleven tot de reorganisatie in 2005. Saxofoniste Miranda Wolters soleert in Omaggio a Federico Fellini van De Meij. Ook op het programma het Te Deum uit de opera Tosca van Puccini en het eerste deel uit de Sinfonia Espansiva van de Deen Carl Nielsen. Het concert wordt gepresenteerd door Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp.

 

Op zondag 9 december om 16 uur verzorgt de kersverse Nederlands brassbandkampioen Provinciale Brassband Groningen het slotconcert van Festival Blazen aan het Spui in de Nieuwe Kerk. Zij brengen Extreme Make-Over van Johan de Meij ten gehore. In dit werk creëerde De Meij een aantal metamorfosen van het beroemde Andante cantabile uit Tsjaikovksi’s Eerste strijkkwartet. Daarnaast spelen zij nog meer muziek van De Meij en werken van aanverwante klassieke en kenmerkende brassbandcomponisten.

 

Meedoen

Voor amateurmusici zijn er verschillende mogelijkheden om deel uit te maken van het festival. Op zaterdag 8 december om tien uur is er een interactieve workshop ‘Ode aan de Volharding’ van Neo-Fanfare 9×13 & Ensemble Klang. Deelnemers maken kennis met hedendaagse muziek en leren zelf muziektheater te maken. Neo-Fanfare 9×13 is met zijn unieke combinatie van hedendaagse muziek, theater, choreografie en fanfare een publiekstrekker op menig festival.

Voor muzikanten van alle niveaus is er het Scratchorkest, dat komende weken twee keer repeteert en op 8 december om 12.30 uur de aftrap van het concertprogramma verzorgt in het Atrium van het Stadhuis. Deelname aan dit orkest is gratis, orkestervaring is wel vereist.

Voor de wat meer gevorderde muzikant is er het Festivalorkest onder leiding van Jos Zegers. Dit orkest repeteert vooraf drie keer om een uitdagend programma in te studeren. Op de lessenaars staan de Tweede symfonie ‘The Big Apple’ van Johan de Meij en zijn celloconcert ‘Casanova’ met als solist Johan van Iersel, solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Deelname kost zestig euro en dat is inclusief coaching van professionele musici en entree concert In de ban van De Meij.

Opgeven voor een van de activiteiten kan via www.blazenaanhetspui.nl.

 

Overige activiteiten

In de bibliotheek en het Atrium van het Stadhuis is een tentoonstelling ingericht met foto’s, bladmuziek en geluiddragers die een inkijkje geeft in de wereld van De Meij. Filmhuis Den Haag vertoont op 8 december Fellini’s klassieker ‘Otto e Mezzo’ met muziek van Nino Rota. De surrealistische en dromerige wereld van Federico Fellini vormde een inspiratiebron voor De Meij voor diverse werken. Op zondag 9 december interviewt Aad de Been van Radio West Johan de Meij in de Bibliotheek aan het Spui. Hoe groeide een jonge trombonist uit Voorburg uit tot een componist met fans overal ter wereld? Daarbij klinkt muziek van De Meij, uitgevoerd door Radio Brass (blazers van het Radio Filharmonisch Orkest) als een ode aan het Haags Kopersextet waarvan Johan de Meij als trombonist deel uitmaakte.

 

Organisator Blazen aan het Spui

Blazen aan het Spui is een ontmoetingsplek voor symfonische blaasmuziek waar de symfonische traditie en eigentijds klassiek samenkomen, grenzen tussen amateur en professional vervagen en jong en oud kunnen genieten van muziek maken en beluisteren.

 

Kaartverkoop en informatie

Meer informatie over het volledige festivalprogramma is te vinden op www.blazenaanhetspui.nl. Ook is het mogelijk via deze website aan te melden voor workshops en kaarten te bestellen.