Roel van Raaij

 

 

Frank de Jong 10 15x15.jpg

Frank de Jong begon op 7-jarige leeftijd met zijn muziekstudie. Na de muziekschool en verschillende amateurorkesten te hebben doorlopen, studeerde hij slagwerk - docerend en uitvoerend musicus - aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Daarnaast studeerde hij aan hetzelfde instituut docerend musicus HaFa-Directie. 

Zijn directiestudie zette Frank voort aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waarvoor hij in maart 1998 met de Marinierskapel der Koninklijke Marine met lof slaagde. Ook studeerde Frank aan het Sweelinck Conservatorium bijvak saxofoon en trombone.

Naast zijn conservatoriumstudies studeerde Frank Beleid- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en aan hetzelfde instituut de opleiding Recht en Management.

Tussen 1989 tot 1995 was Frank als slagwerker/paukenist verbonden aan het Europees Jeugd Harmonie Orkest en als remplaçant aan de Opera voor Vlaanderen, Het Zeeuws Orkest, de Johan Willem Friso Kapel, de Koninklijke Militaire Kapel en het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht.

Vanaf 1995 tot 2001 was Frank werkzaam als paukenist/slagwerker bij het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Militaire Kapel. 

Momenteel dirigeert Frank de Jong verschillende harmonie- en fanfareorkesten en slagwerkensembles. Hij heeft hiermee op verschillende concoursen tal van eerste prijzen gewonnen, met als hoogtepunt een gouden medaille op het Wereld Muziekconcours 1997 te Kerkrade en verschillende Nederlandse kampioenstitels. In november 2007 promoveerde een van zijn harmonieorkesten tijdens het bondsconcours te Enschede naar de 1e divisie en kreeg dit orkest tevens het KNFM-certificaat voor het hoogst aantal behaalde punten. In november 2008, en 2010 behaalde een van zijn muziekverenigingen een 1e prijs met lof der jury en tevens de dagprijs. Tijdens het Wereld Muziekconcours 1997 in Kerkrade was Frank een van de geselecteerde deelnemers aan het wereldkampioenschap dirigeren. 

Naast zijn activiteiten als dirigent was Frank van 1992 tot en met 1994 directeur van muziekschool De Westhoek en van 2001 tot en met 2005 Hoofd beleid en organisatie aan kunstinstelling Amadeus te Halderberge/Moerdijk. 

Momenteel is Frank werkzaam als Adviseur Kunstbeoefening aan het provinciaal instituut Kunstbalie, is hij gecommitteerde voor de landelijke muziekexamens en landelijk jurylid concertwedstrijden voor slagwerkensembles namens de KNMO. Verder is Frank docent directie Slagwerkensembles aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Als bestuurslid is Frank verbonden aan de BvOI en het RIC. Daarnaast is Frank directeur/eigenaar van Villa-013, een onderneming in onroerend goed verhuur.

  

Pieter Koster 61 15x15.jpg

Pieter Koster (1985) kreeg zijn eerste muzieklessen op trompet. Hij studeerde vanaf 2003 hoofdvak trompet bij Ad van Zon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan hetzelfde conservatorium studeerde hij vervolgens directie bij Alex Schillings. Tijdens zijn studie nam Pieter deel aan verschillende directiecursussen en masterclasses.

Als trompettist speelde hij in het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, Nationaal Jeugd Fanfare Orkest en het Nationaal Jeugd Orkest. Nu speelt hij in zijn vrije tijd nog cornet bij Brassband Rijnmond te Rotterdam.

Als dirigent is Pieter vast verbonden aan Fanfarecorps Wilhelmina Volendam, Brassband Kunst naar Kracht De Goorn en de Koninklijke Brassband Utrecht. Als docent geeft hij kleinkoperles aan de leerlingen van Brassband Oefening en Uitspanning te Wijk en Aalburg. Sinds juli 2014 werkt Pieter als secretaris voor de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs.

 

 

Chris Derikx 33 15x15.jpg

Chris Derikx is geboren op 21 oktober 1980 en opgegroeid in Broekhuizenvorst. Vanaf 1999 studeerde hij het hoofdvak HaFa-directie op het conservatorium van Maastricht bij Jo Conjaerts. In datzelfde jaar werd hij ook aangenomen voor het hoofdvak bugel bij Theo Wolters. Hij heeft later de overstap gemaakt naar hoorn. Ondertussen is Chris Derikx voor beide hoofdvakken afgestudeerd; voor HaFa-directie op 13 februari 2004 m.m.v. de toenmalige F.K.K.L. Zijn hoornstudie heeft hij in juni 2007 afgesloten op het Artez conservatorium te Arnhem bij Stephan Blonk. Op 3 februari 2010 heeft Chris de Masterstudie HaFaBra-directie op het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Alex Schillings afgesloten met het orkest F.K.K.L. “Bereden Wapens”. Het enige professionele fanfareorkest ter wereld.

Als jonge ambitieuze dirigent heeft Chris momenteel een viertal orkesten onder zijn hoede, te weten: harmonie “St. Gregorius” uit Haaren, Koninklijke Fanfare “St. Caecilia’’ uit Puth, Fanfare “Muziekvereniging Concordia” uit Meterik en de Heineken Fanfare. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft hij al een aantal kampioenschappen met diverse orkesten op zijn naam staan. Namelijk het Limburgs Kampioenschap in 2004, 2006, 2008 en 2009 en het Nederlands Kampioenschap in 2005,  2007 en 2009. Tijdens het WMC van 2009 behaalde hij met Koninklijke Fanfare “St. Caecilia” uit Puth een 3e plaats in de 1e divisie fanfare met het hoogste aantal punten van alle Nederlandse deelnemers. Deze prestatie werd tijdens het WMC van 2013 verbeterd door met de fantastische score van 95 punten de wereldtitel in de 1e divisie fanfare in de wacht te slepen.

In 2009 was hij halve finalist van de internationale dirigentenwedstrijd van het WMC. Tijdens het “Concours International de Direction d’Orchestre d’Harmonie” in Ville d’Avray (Parijs) met L’Orchestre d’Harmonie de la Police Nationale werd in maart 2012 een eervolle finaleplaats behaald en eindigde in deze wedstrijd als 3e in een groot mondiaal deelnemersveld. In het kader van zijn studie heeft hij als gastdirigent opgetreden met gerenommeerde orkesten in binnen- en buitenland.

In 2012 nam hij het voortouw om het “Zuid Nederlands Fanfare Initiatief” (ZNFI) op te richten. Dit semi-professionele projectorkest heeft zich tot doel gesteld om fanfaremuziek op het allerhoogste niveau te realiseren. 

Naast zijn werkzaamheden als dirigent van bovengenoemde verenigingen en het ZNFI, houdt hij zich bezig met dirigenteducatie. In dat kader is hij sinds 2013 als gastdocent actief op het Fontys Conservatorium in Tilburg. Daarnaast is hij bestuurslid van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs.

 Arjan Dunning 23 15x15.jpg

Op jonge leeftijd is Arjan Dunning begonnen met het maken van muziek. Naast het musiceren bij de plaatselijke muziekvereniging, speelde hij op de middelbare school bij een bigband en een jeugdsymfonieorkest. Met deze orkesten en andere orkestprojecten heeft Arjan onder andere tournees meegemaakt in binnen- en buitenland. 

Ten tijde van de zesde klas van het VWO begon hij aan de vooropleiding aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle om daar later de studie Opleiding Docent Muziek (ODM) te volgen met het bijvak Trompet Klassiek, bij onder andere docent Leon Vliegen. Arjan is afgestudeerd aan ODM door middel van het opzetten van het fanfareorkestproject 'Nice to Meet Music' en het schrijven van een scriptie over 'Groepsdynamiek en muziek'.

De fascinatie voor (blaas)muziek en groepen gaat echter verder. De studie Directie HaFaBra aan het ArtEZ Conservatorium bij docent Alex Schillings was de volgende stap. Hiervoor is hij in juni 2014 afgestudeerd. Naast het afstudeerconcert bestond voor Arjan het afstuderen onder andere uit het schrijven van een scriptie over de beleving van amateurmuzikanten tijdens concoursen. Hiervoor heeft landelijk onderzoek plaatsgevonden, waar meer dan 800 muzikanten aan hebben meegedaan. Met recht mag worden gesteld dat 'concoursen' een 'hot' onderwerp is binnen de blaasmuziek.

Arjan is werkzaam als dirigent bij het fanfareorkesten 'De Bazuin' Wetering e.o. en bij de harmonieorkesten 'Harmonie Nunspeet' en ADVENDO Lochem. Arjan is daarnaast oprichter en eigenaar van TacT Muziek. TacT Muziek levert muzikale diensten zoals muziekonderwijs en maakt muzikale kennis en ervaring beschikbaar voor gemeentes, scholen, muziekverenigingen en andere organisaties. (www.tactmuziek.nl)