De eerste editie van het Fanfare Repertoire Festival vindt plaats op 15 & 16 december in Ede, Akoesticum

Meld u nu aan op de site.

Uit onderzoek is gebleken dat er bij het Fanfare Orkest een gebrek is aan kwalitatief repertoire, met name in de lagere divisies. Aangezien de nood voor de ontwikkeling van repertoire voor Fanfare Orkest hoog is, wordt dit jaar voor het eerst het Fanfare Repertoire Festival georganiseerd. Een festival voor componisten, uitgevers en liefhebbers van ons Cultureel Erfgoed: Het Fanfare Orkest. De initiatiefnemer van het festival is Stichting CRON. 

Stichting CRON
Het idee om de Stichting CRON op te richten ontstond tijdens het Festival of Brass in de Royal Northern College of Music in Manchester (UK). Een fantastisch evenement waar onder andere aandacht is voor repertoire ontwikkeling voor brassbands. Soortgelijke festivals worden ook georganiseerd voor Harmonie Orkest in the USA (Chicago) en Duitsland (Ulm). Enkele bekende personages uit de Nederlandse blaasmuziek wereld die in Manchester als bezoeker aanwezig waren dachten: “Dit kunnen wij in Nederland ook”.
Zo is het idee voor Stichting CRON: Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland ontstaan. Repertoire ontwikkeling in de blaasmuziek staat bij de stichting centraal. Wat speelt er bij de uitgevers? Hoe kunnen componistengestimuleerd worden nieuw repertoire te schrijven? Wat willen verenigingen? Dat zijn vragen die de stichting bezig houden en waar ze een antwoord op zoeken, om zo de ontwikkeling van repertoire in de blaasmuziek te stimuleren. Het Fanfare Repertoire Festival is daar een eerste uiting van. 

Een greep uit het programma
Tijdens dit weekend kunt u luisteren naar prachtige concerten van het Open Fanfare Orkest, St. Caecilia uit Schimmert, het Achterhoeks Fanfare Orkest en het NJFO dat o.a.  het eerste werk voor fanfareorkest ooit gecomponeerd: Ouverture Fantastique van Peter Benoit, zal uitvoeren. 

Er zijn verschillende sprekers aanwezig, zoals fanfare coach Thijs Hazeleger en Luc Vertommen over zijn Gilson-project. 

Tijdens de Reading Session worden er 15 nieuwe composities voor fanfareorkest gepresenteerd door de uitgevers/ de componist zelf en deze zullen live geïllustreerd worden door het Open Fanfare Orkest. 

Op het Forum Toekomst Fanfare gaan Jan van der Roost, Tijmen Botma, Johan Meesters, Leon Vliex en Jan de Haan met elkaar in gesprek over vragen als: Is er een standaardbezetting voor het Fanfare Orkest te definiëren? Hoe kunnen we meer kwalitatief repertoire voor Fanfare Orkest genereren? 

Het hele programma inclusief uitgebreide informatie kunt u via deze link raadplegen.