Vorige week bereikte ons het droevige nieuws dat ons erelid, oud-bestuurslid Willy Hautvast op 6 mei onverwachts is overleden op 87-jarige leeftijd. Vorig jaar was Willy nog aanwezig op onze ledenvergadering, en heeft hij de nieuwbenoemde voorzitter nog even apart genomen voor wat goede raad. Kenmerkend was de vriendelijke en belangstellende toon van zijn optreden. Veel mensen reageren dan ook: Willy was altijd vriendelijk, mild en opbouwend in zijn oordeel, altijd bereid tot een gesprek, en iemand met grote deskundigheid.


Hij laat ons een schat aan composities en arrangementen na, vrijwel iedereen van ons zal werken van zijn hand hebben gespeeld en/of gedirigeerd. Op de facebooksite van uitgeverij Molenaar staat dan ook een mooi stukje over Willy. Bijzonder – en ook volkomen terecht – besteedde ook Radio 4 (met bassist Ab Nieuwdorp) aandacht aan het overlijden van Willy Hautvast en liet ook een van zijn werken horen.

Fragment Radio 4:
Afgelopen woensdag overleed dirigent, componist en arrangeur Willy Hautvast in zijn woonplaats Nijmegen. Hij werd 87 jaar. Willy Hautvast, geboren in Maastricht, heeft zijn sporen verdiend in de HaFaBra - een samenvoeging van harmonie, fanfare en brassband - maar ook daarbuiten. Zijn repertoire was divers, hij arrangeerde en componeerde naast klassiek ook religieuze en populaire muziek. Hautvast zag het als zijn taak om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met muziek. Hij schreef zo’n 300 composities en arrangementen die tot op de dag van vandaag wereldwijd worden uitgevoerd. In 2017 nam hij als dirigent afscheid van het Nijmeegs Senioren Orkest (NSO) dat hij in 1977 zelf had opgericht. Willy Hautvast was tot op de laatste dag actief. Hij vertelde onlangs nog aan zijn nicht dat hij het in dit Beethovenjaar gewaagd had ‘Für Elise’ voor blaasorkest te bewerken.

Wij wensen de nabestaanden van Willy veel sterkte toe. Maestro, rust zacht.