BvOI bestuurslid Arjan Dunning spreekt Koning Willem Alexander over de zorgen in de culturele sector.
 
Niet alleen verenigingen snakken er naar om weer muziek te mogen maken, ook hun dirigenten zitten al meer dan een jaar in de zorgen. Meesten zijn zzp'er en kunnen nu niet werken. Ook andere mogelijkheden als muzieklessen, freelance spelen of scholenproject liggen vaak stil of moeten met veel kunst en vliegwerk op een alternatieve manier tot stand komen. Veel dirigenten zien een deel van hun inkomsten verdampen, en de bestaande steunmaatregelen zijn vaak niet toepasbaar in de sector. Een aantal zzp'ers sprak vandaag met de Koning over de uitdagingen in Coronatijd.
 

De groep zelfstandig ondernemers is zeer divers, van bouwvakker tot beautyspecialist en van acteur tot verpleegkundige. Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), mede opgericht door ZZP Nederland, is de stem van ruim honderdduizend zelfstandig ondernemers. Zij streeft naar verbetering van de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt.

De Koning spreekt met de voorzitter van VZN en diverse zzp’ers over de wijze waarop zij de coronapandemie ervaren. Zelfstandig ondernemers vertellen over de coronamaatregelen die grote gevolgen hebben voor hun inkomsten, terwijl zij vaak niet in aanmerking komen voor steun en volledig interen op hun buffers. Er zijn ook zelfstandig ondernemers die de crisis het hoofd weten te bieden, via doorlopende opdrachten, omscholing of het aanpassen van hun producten- en dienstenportfolio. De Koning spreekt met hen over het afgelopen jaar en het toekomstperspectief.

VZN vertelt dat de huidige coronasteunpakketten ontoereikend zijn voor veel zzp’ers, door de geldende voorwaarden. Na de coronacrisis streven zij onder meer naar een aparte rechtspositie voor zelfstandigen, collectieve voorzieningen en vereenvoudiging van de belastingen voor zzp’ers, om een arbeidsmarkt te creëren voor iedereen, ongeacht contractvorm.

Zie ook het officiële persbericht op de website van het Koninklijk Huis.

Krantenbericht in het AD.